Παγκρήτια Καλλιστεία

Τα πρώτα ελληνικά καλλιστεία έγιναν στην Αθήνα το 1952 και για την εποχή εκείνη ήταν το μεγαλύτερο κοσμικό και καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπάγος και σύσσωμη η πολιτική και καλλιτεχνική κοινωνία των Αθηνών. Τα καλλιστεία αυτά διοργανώθηκαν από την εφημερίδα “Έθνος” και τον τίτλο της Star Ελλάς κέρδισε η Κρητικοπούλα Νταίζη Μαυράκη. Επόμενο ήταν λοιπόν η Κρήτη να γιορτάσει με ενθουσιασμό το γεγονός αυτό.

Το γεγονός όμως που ξεσήκωσε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο, ήταν όταν έπειτα από δύο χρόνια, τον τίτλο της Star Ελλάς κατέκτησε η Ηρακλειώτισσα Ρίκα Διαλυνά. Όταν λίγες μέρες μετά την εκλογή της επισκέφθηκε το Ηράκλειο, ο κόσμος είχε κατακλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να χειροκροτήσει την κοπέλα που έκανε υπερήφανους όλους τους Κρητικούς.

1952

1963

Κι ενώ στην Αθήνα τα καλλιστεία καθιερώνονταν σαν θεσμός, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, οργανώνονται τα πρώτα καλλιστεία για την εκλογή της Miss Ηράκλειο. Στοιχεία για την εκλογή αυτή δεν υπάρχουν αλλά από πληροφορίες αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν στο κοσμικό κέντρο “Τρία Πεύκα” που βρισκόταν στην Λ. Κνωσού και Miss Ηράκλειο αναδείχθηκε η Πίτσα Πετρά, γόνος μεγάλης προσφυγικής οικογένειας.

Το 1963 τα Πανελλήνια Καλλιστεία αναλαμβάνει πλέον η εφημερίδα “Απογευματινή” με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μ. Λαμπρινίδη. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, ο γιατρός Μαρκομιχελάκης δημιουργεί στις Αρχάνες του Ηρακλείου έναν πρωτοποριακό για την εποχή του χώρο, το “Δίας Hotel”. Στο χώρο αυτό υπήρχε μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων στην οποία ο Γιώργος Ζαχ. Ασαργιωτάκης είχε αναλάβει την διοργάνωση διαφόρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Προσκάλεσαν λοιπόν μέσω του Μ. Λαμπρινίδη τις νικήτριες των Πανελλήνιων Καλλιστείων για να τις τιμήσουν.

Το 1979 η Δέσποινα Τριανταφύλλου, φίλη και μετέπειτα σύζυγος του Γιώργου Ζαχ. Ασαργιωτάκη, θέλησε να λάβει μέρος στα Πανελλήνια Καλλιστεία. Ξεκίνησαν μαζί μια μεθοδική προετοιμασία με αποτέλεσμα να συμπεριληφθεί στην τελική πεντάδα και να κερδίσει τον τίτλο της Αναπληρωματικής Miss Ελλάς 1979. Στη συνέχεια εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό Miss International 1979 που πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο της Ιαπωνίας, όπου κέρδισε μια θέση στην τελική πεντάδα και τον τίτλο της Miss Kimono International. Μετά και από την εμπειρία αυτή, είχε ανοίξει πλέον ο δρόμος για την διοργάνωση των Παγκρήτιων Καλλιστείων, πάντα με την προτροπή και συμπαράσταση του αείμνηστου Γιώργου Πρεβελάκη.

Τα πρώτα Παγκρήτια Καλλιστεία έγιναν το 1979 στο night club “Akti Zeus” στο Ηράκλειο, με διοργανωτή τον Γιώργο Ζαχ. Ασαργιωτάκη και σε συνεργασία με την εφημερίδα “Πατρίς”. Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν μεγάλης έκτασης αντιδράσεις από διάφορες φεμινιστικές οργανώσεις. Με τις αντιδράσεις αυτές ασχολήθηκε έντονα και ο αθηναϊκός τύπος με αποτέλεσμα τα Παγκρήτια Καλλιστεία να γίνουν Πανελληνίως γνωστά εν τη γενέσει τους. Και ήταν πράγματι η Κρήτη, η πρώτη περιφέρεια που τόλμησε ένα τόσο πρωτοποριακό για την εποχή εγχείρημα, δίνοντας το έναυσμα της διοργάνωσης καλλιστείων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

1979

1980-1981

Η συνεργασία με την εφημερίδα “Πατρίς” κράτησε έως το 1990 οπότε στο Ηράκλειο δημιουργήθηκε η τηλεόραση “ΚΡΗΤΗ ΤV”, η οποία με υπευθυνότητα και συνέπεια ξεκίνησε να στηρίζει και να προβάλει τον διαγωνισμό έως και σήμερα.

Σε πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τα Παγκρήτια Καλλιστεία μετρούν αρκετές επιτυχίες, με αποτέλεσμα να έχουν καθιερωθεί πλέον ως ο πιο αξιόπιστος περιφερειακός θεσμός του είδους. Σταθμός για τα Παγκρήτια Καλλιστεία ήταν η εκλογή της Miss Κρήτη 1980 Μαρίας Νικούλη ως Star Ελλάς 1981. Ένας τίτλος που της έδωσε το εισιτήριο για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στον κορυφαίο διαγωνισμό ομορφιάς Miss Υφήλιος. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα θέατρο του Μπρότγουεϊ στην Νέα Υόρκη, με την Παγκρήτια ένωση Αμερικής να κάνει πολλές εκδηλώσεις προς τιμήν της.

Εκτός από τη Μαρία Νικούλη, διακρίσεις έχουν κερδίσει σε πανελλήνιο και σε παγκόσμιο επίπεδο η Σάσα Πατεράκη (Γ’ Miss Ελλάς 1984), η Σοφία Σταματάκη (B’ Miss Ελληνίδα 1994), η Λίλα Καρακιτσάκη (Mrs Υδρόγειος 2003), η Χρύσα Δρακάκη (Αναπ. Miss Γιάνγκ 2005 & Super Star 2009), η Μαρία Τσαγκαράκη (Αναπλ. Star Ελλάς 2010 & Miss Globe Cosmopolitan 2011), η Μικαέλα Φωτιάδη (Star Ελλάς 2015 & Miss Europe World 2016) κ.α.

Πολλές είναι επίσης οι κοπέλες που ξεκίνησαν τα πρώτα τους βήματα μέσα από τα Παγκρήτια Καλλιστεία και στη συνέχεια έκαναν μια επιτυχημένη καριέρα στο χώρο της μόδας, του θεάματος και της ομορφιάς.

1984-1994

2004

Από το 2004, τα αποκλειστικά δικαιώματα εκτέλεσης και διοργάνωσης των Παγκρήτιων Καλλιστείων έχει η εταιρεία παραγωγής δημοσίων θεαμάτων “Cretanart Productions” του Γιώργου Γ. Ασαργιωτάκη, όπου με νέες ιδέες και έμπειρους συνεργάτες έχει συμβάλει στη μεγάλη αναβάθμιση του θεσμού, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο κορυφαίος διαγωνισμός ομορφιάς στη χώρα μας.

Η επίσημη ονομασία των Παγκρήτιων Καλλιστείων είναι Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ομορφιάς “Miss Κρήτη & Miss Κρήτη Γιάνγκ” και πραγματοποιείτε κάθε χρόνο σε συνεργασία με τα Πανελλήνια Καλλιστεία και τον Βασίλη Πρεβελάκη. Είναι μια τηλεοπτική παραγωγή με εντυπωσιακά σκηνικά και εφέ, στην οποία συμμετέχουν επώνυμοι παρουσιαστές, δημοφιλής καλλιτέχνες και λαμπερές προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος και του lifestyle.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ανύπαντρες κοπέλες ηλικίας από 16 έως 26 ετών με κρητική καταγωγή. Υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συμμετέχουν κοπέλες οι οποίες δεν κατάγονται από την Κρήτη αλλά είναι απαραίτητο να διαμένουν στην Κρήτη τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και να έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Πέραν από τη μεγάλη προβολή και την πολύτιμη εμπειρία που προσφέρει σήμερα ο διαγωνισμός, οι φιναλίστ που επιλέγονται κάθε χρόνο να συμμετάσχουν, ακολουθούν μια πολύμηνη προετοιμασία με σκοπό να αποκτήσουν βασικές γνώσεις, αρχές και επαγγελματική συμπεριφορά, στοιχεία πολύ σημαντικά για την μετέπειτα επαγγελματική τους καριέρα.

Τέσσερις τίτλους (Miss Κρήτη – Α΄ Αναπλ. Miss Κρήτη – Β΄ Αναπλ. Miss Κρήτη – Miss Κρήτη Γιάνγκ), πλούσια δώρα, συμμετοχή σε διεθνής διαγωνισμούς ομορφιάς και επαγγελματικά συμβόλαια συνεργασίας διεκδικούν κάθε χρόνο οι φιναλίστ του τελικού, με το πιο σημαντικό κέρδος όμως να είναι η εμπειρία που ζουν κατά τη διάρκεια της όλης αυτής διαδικασίας.

Σκοπός του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ομορφιάς είναι η ανάδειξη της κρητικής γυναικείας ομορφιάς σε όλο τον κόσμο!

2019